nilma

min blogg | mina tankar | mitt liv

Viktigt ha bra vardagsekonomi

De flesta av oss strävar efter att ha en så bra ekonomi som möjligt. Det är ganska lätt att få struktur på din vardagsekonomi. Du måste inte sitta flera timmar med långa uträkningar, utan det räcker oftast med att du tar fram en ekonomisk överblick. Det kan du oftast få genom att logga in på din egen internetbank där det brukar finnas en tydlig kontoöversikt samt reflekterar lite över vad du lägger pengar på. Att sätta upp en budget är ett bra sätt att få överblick över månadens inkomster och utgifter, samt ger dig översikt på hur du kan börja spara. Du kan göra det med papper och penna eller genom att använda dig av en Excel-fil där du gör upp en budget. Där kan du enkelt se över dina inkomster och utgifter. Fundera på vad du har för drömmar, mål och vad det är du vill. Specificera dina ekonomiska målsättningar. Hur stort vill du att ditt sparkonto vara vid årets slut? Det är bra att ha en plan!

Om du har autogiron, kolla då vad det är som dras och för vad. Har du kanske onödigt många streamingtjänster? Det kan vara läge att fundera på vad du använder och vad du kan klara dig utan. Autogiron är dock bra att ha, för regelbundna stora och medelstora utgifter.  När sådana utgifter dras automatiskt så får du en trygghet i ett att viktiga fakturor betalas.

 

Använder du avbetalning och kreditkort?

Att köpa på avbetalning eller använda kreditkort i onödan är inte så bra för din ekonomi. Det eftersom att allt du köper kommer bli dyrare i slutändan. Du vet säkert sedan innan att räntorna på dessa saker är oftast onödigt dyra. Det blir ännu dyrare om du en månad inte kan betala alls. Det är så klart bra att ha ett kreditkort, i nödfall, men använd det bara om du måste!

Om du har många avbetalningar eller lån sedan innan så kan det vara en god idé att ta ett samlingslån för att betala av alla dessa. Då tar du ett lån hos en enda bank eller långivare och det på en summa som täcker dina övriga lån och krediter så att du kan betala av dem helt. 

Har du koll på hushållskassan?

Har du koll på vad du lägger i pengar på mat och annat? Hur mycket av maten slänger du sedan? Det är ganska vanligt att mat, som fortfarande är ätbart slängs. Konsumentföreningen Stockholm gjorde en undersökning och en uppskattning där det visade att en tvåbarnsfamilj slänger mat för så mycket som 8 000 kronor per år. Det är bortkastade pengar!

Det är smart att kolla kyl och frys innan du handlar, samt handla rätt mängd råvaror till din matlagning. Blir det mat över, gör matlådor, eller skapa nya rätter med resterna!

Gör inga impulsköp

Det som pengar försvinner på, utan att man har koll på var, vad eller hur mycket, det är när man impulsköper. Ofta så sker det då man är i affären för att handla mat. Då är det lätt att saker som godis, läsk och annat åker med av bara farten, då detta ofta finns då du står i kön. Andra saker är kaffet på väg till jobbet, eller den där dyra vattenflaskan på Pressbyrån. Ta med hemifrån istället.

Är det kläder, elektronik eller annat, vänta 48 timmar, vill du fortfarande köpa det då, så gör det.

Sen är det alltid bra att kolla priser, oavsett vad det är du ska köpa. Ofta så finns det billigare alternativ, många gånger nära. I matbutiken kan det vara att välja ett annat märke för 10 kronor mindre till exempel. På nätet finns det även bra jämförelsetjänster om du ska köpa större saker.

Det är även smartare att bara handla med kontanter, än med kort. Det ger ofta en bättre förståelse var pengarna tar vägen om du har dem fysiskt i plånboken. 

Upprätta ett sparkonto

Spara pengar är alltid bra och det är bra att ha ett sparkonto där du kan lägga undan en summa varje månad. Det är inte fel heller att ha två sparkonton. Ett så kallat buffertsparande och ett så kallat målsparande. Sedan kan du även kolla över möjligheterna att investera, genom att testa trading, kanske handla med olja, eller köpa aktier. 

Ha koll på dina utgifter

Ofta är det inte inkomsterna som är problmet utan det är utgifterna som är problemet att pengarna inte räcker till. De flesta av oss tenderar att spendera precis på gränsen till våra tillgångar. Det är bättre att  försöka leva under dina tillgångar, så att det går spara undan pengar. Du bör även analysera de utgifter du har. Du kanske lägger pengar på saker som är helt onödiga. Dessa pengar kanske du kan spara istället?

26 Jan 2021