nilma

min blogg | mina tankar | mitt liv

Tankar kring vaccinationer

När Covidpandemin slog till fick många lite panik, och det är kanske inte så konstigt. Det konstigaste var nog alla de som började gapa om konspirationer och att det var en del av någon skuggregerings planer att göra världsbefolkningen infertil... Ja, rätt skumma idéer faktiskt. Jag är inte rädd för att vaccinera mig, tvärt om så tycker jag det är viktigt och jag har tagit alla de doser som rekommenderas. Det var www.maccpeople.se som skötte om den biten och de gjorde det bra tycker jag. 

Min familj har nu ett fullgott skydd och det bidrar till att vi kan göra de saker vi vill utan att tänka på restriktioner av olika slag. Men hur många sprutor behövs?

3 - 4 eller 5 doser?

Jag har varit ganska osäker på detta själv så jag satte mig ner och försökte bena ut vad som rekommenderas egentligen. Grundtanken är så här:

  • Du som är 18 år upp till 64 år bör ha tagit 4 sprutor
  • Du som är över 64 år bör ha tagit 5 sprutor

Nu är ju detta en grov generalisering och det finns många saker som kan förändra detta. Sjukdomar, vikt, allmäntillstånd och annat gör att det måste vara en individuell bedömning. Fråga gärna Närhälsan, eller de som utför vaccinationer om råd. 

Men faktum är att om man tittar enbart på ålder så är risken att hamna på sjukhus 3 gånger högre för den som är 65 än den som är 50 år gammal. Så åldern spelar större roll än många tror. Tur man är ung fortfarande. 

15 Feb 2023