nilma

min blogg | mina tankar | mitt liv

Hål i tänderna

Att få hål i en tand eller flera tänder är inte så ovanligt. Oftast märker du inte av det, utan det är din tandläkare som vid en undersökning ser att du fått det. Dock kan det ibland göra ont och har du ont är det bra att få hjälp med akut tandvård. Hål i tänderna orsakas av karies, karies i sig är en skada på tändernas emalj. Om karies inte behandlas i tid blir det hål i tanden.

Hur hål i tanden bildas

Vad du äter och dricker påverkar tänderna. Det eftersom att varje gång du stoppar något i munnen så bildar bakterierna på tandytan en syra i munnen. Det blir en syraattack på tänderna. Saliven vi har i munnen ska neutralisera syran. Men då måste munnen hinna vila mellan varje gång du äter, annars hinner den inte med. Småäter du mycket, så kan inte saliven reparera efter syraattacken. 

Karies dyker gärna upp på de platser där du har svårt att nå med din tandborste. Karies finns ofta i kindtändernas gropigheter så väl som mellan tänderna, vid tandköttskanten och i kanten på gamla fyllningar. Det byggs ofta upp plack på dessa ställen. Det är en  tunn och vanligtvis färglös bakteriebeläggning på tänderna. Sitter den kvar så orsakar det att det blir karies eller tandköttsinflammation.

Borsta tänderna med fluortandkräm

Det är viktigt att hålla tänderna rena från bakteriebeläggningar. Enklaste sättet att göra det på är att ha en god munhygien. Du bör bland annat borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm. Fördelen med fluor är att det stärker tandens emalj och minskar syrans skadliga verkan. 

Sedan bör du även dagligen se till att få rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.

Besök din tandläkare regelbundet

Ofta så kallas vi en gång per år till tandläkaren för undersökning. Det är viktigt att du går på dessa undersökningar. Det är då tandläkaren kan se om det är hål på gång eller om du redan har fått det. Om du har fått hål så lagar tandläkaren det åt dig samt att du även får råd kring förebyggandet av att få fler. 

 

11 Aug 2020